İrtica yahut İltica: Selman Cemâlî Baba - İskender Cüre

Son devir Bektaşi babalarından Selman Cemali Baba, İstanbul doğumluydu. Meşhur Nafi Baba’dan icazet alarak 1913’te Bağdat Kazimiye Bektaşi Dergâhı’na tayin edilmişti...

news

Son devir Bektaşi babalarından Selman Cemali Baba, İstanbul doğumluydu. Meşhur Nafi Baba’dan icazet alarak 1913’te Bağdat Kazimiye Bektaşi Dergâhı’na tayin edilmişti. Birinci Dünya Savaşı’nda olduğu gibi Millî Mücadele’de de tasavvuf muhitinden çok sayıda isim yer almıştı. Onlardan biri de Selman Cemali Baba’ydı. Bağdat’ta olmasına rağmen, Milli Mücadele’ye katılmak için Anadolu’ya gelmişti. 

30 Ağustos 1925’teki Kastamonu nutkunda, “şeyhlerin irşadıyla saadet arayacak kadar ilkel insanların mevcudiyetinin kabul edilmeyeceği” ve “medeni bir insanın acayip kıyafetler giyip kendisini dünyaya güldürmemesi gerektiği” ilan edildi. Dolayısıyla, tekkeler kapatılacak ve kıyafet devrimi yapılacaktı.

Yeni döneme hızlıca uyum sağlayanlar olsa da bu durum herkes için geçerli değildi. Bu sebeple başvurulan yollardan biri de tekkelerin halen açık olduğu ülkelere iltica etmekti. Selman Cemâlî Baba da başındaki Bektaşi fahrini çıkarmamak için, hem tekkesini hem de memleketini terk ederek Arnavutluk’a yerleşti…

İskender Cüre