Omuzlardan Atlayarak Cemaatin İncitilmesi
Bazı ham sofular vardır ki geç kaldıkları halde camide ön safa geçmek için insanların omuzlarına basıp geçerek ve çamurlu ayakkabılarının suyunu üstlerine başlarına akıtarak cemaati rahatsız ederler. Peygamber Efendimiz (sas) bu gibi hareketlerde bulunmayı yasaklamış ve “İnsanların boyunlarına basarak ilerlemek isteyen, cehenneme köprü kurmuş olur.” buyurmuştu. Keza hutbe sırasında birinin böyle yaptığını görse “Otur! Cemaati rahatsız ettin.” derdi. Şunu da ifade etmek gerekir ki camiye önceden gelenler de rast geldikleri yere veya gerilere değil, ilk safları doldurmak üzere ilerilere geçmelidirler.
Hutbe Esnasında Susmak
Bilindiği gibi hutbeden maksat, cemaati uyarmak ve bilgilendirmektir. Bu ise cemaatin susması ve hutbe okuyan kişiyi dinlemesiyle mümkündür. Bundan dolayı, Ebu Hureyre (ra) Hazretleri Peygamber Efendimiz’den (sas) şu hadisi nakleder:
“Cuma günü imam hutbe okurken yanında konuşana ‘Sus!’ desen bile namazı bozmuş olursun.”
Yine Ebu Hureyre’den (ra) rivayet edilen “Hutbe esnasında, mescidin zeminine döşeli ufacık çakıllara dokunan bile namazı bozmuş olur.” hadisiyle de sadece konuşmanın veya ‘Sus!’ demenin değil, olmadık bir yere ve bir şeye dokunmanın da namazı bozan şeylerden olacağı açıklanmıştır.
“İmam hutbeye çıktıktan sonra namaz kılınmaz ve konuşulmaz.” manası gereğince, Cuma namazının sünneti kılınıp, imamın minbere çıkmak üzere kalkmasından, hutbenin bitmesi ve namazın başlamasına kadar geçen sürede; konuşmak, konuşana ‘Sus!’ demek caiz olmadığı gibi namaz kılmak bile caiz değildir. Hutbe sırasında kalkıp, namazın sünnetini kılanlar, bu meseleyi bilmeyenlerdir. Sünnet, farzdan sonra da kılınabilir.