📜 Özbekler Tekkesi
📍Üsküdar Sultantepe’de Servili Köşk sokağındaki tekke, Orta Asya’dan gelen seyyah dervişler için 1166’da (1753) Maraş Valisi Abdullah Paşa tarafından kurulmuştur.
📍1171’de (1757-58) ilk postnişin Nakşibendiyye tarikatından Şeyh Seyyid Hacı Abdullah Efendi olmuştur.
📍1844’te Sultan Abdülmecid bugünkü şekliyle tekkeyi yeni baştan inşa ettirmiştir.
📍Tekkelerin 1925’te kapatılmasının ardından son postnişin Şeyh Atâ Efendi’nin kardeşi Şeyh Necmeddin Efendi ile ailesi ikamet etmiştir.
📍Necmeddin Efendi’nin riyâsetinde mübarek gün ve gecelerde zikir meclisleri düzenlenmiş, tekkenin mutfağında geleneksel Özbek pilavı pişirilmiştir.
📍Nakşibendiyye’nin cehrî zikri benimseyen koluna bağlı Özbekler Tekkesi’nin son şeyhi Necmeddin Efendi’nin, Nakşibendî-Hâlidî kolundan Ankaralı Küçük Hüseyin Efendi’nin halifelerinden olması dolayısıyla bu kol da Özbekler Tekkesi'nde temsil edilmiştir.
📍Orta Asya tekke kültürünün ve özellikle İstanbul’da hiçbir zaman doğrudan temsil edilmeyen Yeseviyye’ye has tarikat geleneğinin yaşatıldığı bir ocak olmuştur.
📍Şeyh Mehmed Sâdık Efendi’nin Buhara’da öğrendiği ebru sanatını İstanbul’da devam ettirmesi ve yayması sebebiyle tekkenin Türk sanat tarihinde önemli bir yeri vardır.
📍İ. Edhem Efendi’nin şeyhliği sırasında (1855-1904) tekke matematikçi Sâlih Zeki Bey, ressam Hüseyin Zekâi Paşa, filozof Rıza Tevfik (Bölükbaşı) gibi ünlü simaların uğrağı olmuştur.
📍Şeyh Atâ Efendi’nin Karakol Cemiyeti’nin üyelerinden olması sebebiyle tekke bir müddet Kuvâ-yi Milliye mensuplarından yaralananlar için hastahane olarak kullanılmıştır.