Devran zikri nedir?

news

📍Devrân kelimesi Arapça "dâra" fiilinden türemiştir. Sözlükte bir şeyin kendi etrafında sürekli olarak dönmesi, tavaf etmek, bir yörüngede dönmek (feleklerin dönüşü), kanın damarlardaki döngüsü gibi anlamlara gelir.

📍Bir zikir türü olarak devrân ise âyinin belirli bir yerinde el ele tutuşularak veya eller omuzlara atılarak, yan yana veya arka arkaya halaka oluşturmak suretiyle, bir yöne devrederek yapılan zikre denir.

📍Devranda şeyh efendi halkanın ortasında zikri idare eder. Mukabele cemiyetlerinde bu nev’î hareketle zikreden tarîkler "devrânî" olarak isimlendirilmiştir. Halvetîlerin tümü, Mevlevîler, Bayrâmîler, Anadolu Kâdirîleri devrânî zikir icrâ eden tarîklerdendir.

📍“Meleklerin de Arş’ın çevresinde dönerek Rablerini övgü ile andıklarını görürsün. İnsanlar arasında hak ile hükmedilmiş ve ‘Hamd âlemlerin Rabbine mahsustur.’ denilmiştir.” (Zümer-75)

📍Bu âyet-i kerîmenin yanı sıra hacıların Kâbe etrafında dönerek yani deverân ederek Allah'ı tesbih etmeleri devrân zikri için delil sayılmıştır.