Galata Mevlevîhânesi

news

📍İstanbul’da kurulan ilk mevlevîhânedir.

📍Fatih Sultan Mehmed ve II. Bayezid dönemi önemli devlet adamlarından İskender Paşa'nın, kendisine ait av çiftliğini mevlevî şeyhlerine vakfetmesiyle Galata Mevlevîhânesi'nin ilk temelleri atılmıştır.

📍Galata Mevlevihanesi'ne aynı zamanda Kulekapı Mevlevîhânesi de denilmiştir.

📍Kuruluş tarihi 1491’e tekâbül eden mevlevîhânenin arazisinde, eskiden bir manastır olduğu iddia edilmektedir.

📍Bir dönem Halvetî zâviyesi ve medrese olarak hizmet vermiş, daha sonra Fırıncızâde Sırri Abdî Dede’nin (v. 1631) gayretleriyle yeniden mevlevîhâneye dönüştürülmüştür.

📍Asıl şöhretini ise İsmail Ankaravî Dede (v. 1631), Şeyh Galip Dede (v. 1799) gibi postnişinler dönemlerinde elde etmiş, bunda III. Selim’in mevlevî olması ve maddî mânevî desteklerini esirgememesi de etkili olmuştur.

📍Mevlevîhâne yangın ve depremlerden zarar görmüş ve tarihi boyunca çeşitli onarımlar geçirmiştir. Bu onarımlara ve mevlevîhânenin genişletilmesine Osmanlı padişahları destek vermiştir.

📍1925'te çıkarılan tekke ve zaviyelerin kapatılmasına dair kanundan sonra mevlevîhânenin ana binası halkevi, bir bölümü ise karakol olarak kullanılmıştır.

📍Hâmûşân olarak adlandırılan mevlevî kabristanının büyük bir kısmı ise ortadan kaldırılarak, üzerine günümüzde Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi olarak kullanılan yapı inşa edilmiştir.

📍Bunların yanı sıra semâhânenin girişindeki ahşap türbeler, postnişin efendinin ailesi ile birlikte yaşadığı harem bölümü, matbâh-ı şerîf ve diğer bazı müştemilât ortadan kaldırılmıştır.

📍İstanbul'un en kıdemli mevlevihanesi olan bu tekke, günümüzde Galata Mevlevîhânesi Müzesi ismiyle hizmet vermektedir.