Pir Hacı Şaban-ı Veli

news

📍Doğum tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, 1497-1500 yılları arasında Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesinde doğduğu ifade edilmektedir.

📍Bereketli Anadolu’nun kıymetli mayasını oluşturan en büyük şahsiyetlerden biri olan Pir Şabân-ı Velî’nin hayatı hakkındaki bilgilerin önemli bir bölümünü, Şabân-ı Velî Tekkesi'nin beşinci postnişîni olan Ömer Fuâdî Hazretleri yazıya alarak tarihe kaydetmiştir.

📍Hazret-i Pir'in hayatı hakkında bilgileri kaydettiği bu eserin adı “Menâkıb-ı Şerîf-i Pîr-i Halvetî Hazret-i Şa’bân-ı Velî"dir.

📍Anadolu’nun dört manevi direği (Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Hacı Bektâş-ı Velî, Hacı Bayrâm-ı Velî, Hacı Şaban-ı Veli) olarak bilinen isimler arasında sayılır.

📍İlk ilmî eğitimine Taşköprü’de başlamış, daha sonra Osmanoğlu Hoca Veli’den hadis ve tefsir ilimlerinde ders almıştır. Osmanoğlu Hoca Velî’den bu ilimlerde icazetname almış, muhaddis ve müfessir olarak, zamanın payitahtı İstanbul’a seyahat etmiştir.

📍İstanbul’a vardıktan sonra bir müddet Fatih medreselerinden birinde kalmaya başlamıştır.

📍Medrese tahsilini tamamladığı sıralarda bir rüya görmüş, rüyada kendisine “Vatan-ı aslînize dönünüz.” denilmesi üzerine, Kastamonu’ya dönmek üzere yola çıkmıştır.

📍Bolu civarına geldikleri sırada Hayreddin-i Tokâdî ile tanışmıştır.

📍Halvetiyye tarikatının Cemaliyye kolunun pîri olan Cemal-i Halvetî’nin halifelerinden olan Hayreddin Tokâdî'nin, sohbet sırasında Kuran-ı Kerim’den bir ayeti farklı incelikler içeren bir şekilde açıklamasından etkilenerek, yanında kalmaya karar vermiş ve ona intisab etmiştir.

📍12 sene Hayreddin Tokâdî’nin hizmetinde bulunup seyr u sülukunu tamamladıktan sonra, hilafet verilerek halka hizmet ve irşad vazifesiyle memleketi Kastamonu’ya gönderilmiştir.

📍Günümüze Şâbâniyye tarikatının âsitânesi olarak gelecek olan bu mekânda uzun yıllar irşad faaliyetini sürdüren Şâbân-ı Velî, 18 Zilkade 976 (4 Mayıs 1569) tarihinde vefat etmiş ve tekkesinin bahçesindeki türbesine defnedilmiştir.

📍“Eyledi Şa‘bân Efendi azm-i dildâr-ı cinân” mısrası ile vefatına tarih düşürülmüştür.