Pir İbrahim Gülşenî

news

📍Âlim ve fâzıl bir ailede yetişen İbrahim Gülşenî Hazretleri fıkıh, kelâm ve mantık konusunda eserleri olan Muhammed Âmidî’nin oğludur.

📍İlim tahsili için Mâverâünnehir’e gitmiş ve Tebriz’de medrese eğitimi görmüş, Molla İbrahim olarak şöhret bulmuştur.

📍Gülşenî Hazretleri Halvetiyye pîrlerinden Dede Ömer Rûşenî’ye intisab etmiş, kendisi de Halvetiyye’nin Gülşenî kolunu tesis etmiştir.

📍İbrahim Gülşenî Diyarbakır’dan Kahire’ye, Mekke-Medine’den İstanbul’a birçok farklı bölgede bulunmuştur. Kudüs’te kırk gün kalıp erbain çıkarmıştır.

📍Osmanlı Devleti Mısır’ı fethettiğinde İbrahim Gülşenî Kahire’de bulunmaktadır ve Yavuz Sultan Selim, Gülşenî Hazretleri'ni ziyaret ederek adına bir dergâh yapılmasına öncülük etmiştir.

📍İbrahim Gülşenî Külliyesi olarak bilinen bu eser Osmanlı’nın Kahire’deki ilk dinî yapısıdır.

📍Hz. Mevlânâ Mesnevî isimli eserinde “Dîdem rûh-ı hûb-i Gülşenî râ / Ân çeşm-i çerâğ-ı Rûşenî râ” (Gülşenî’nin güzel yüzünü-ruhunu gördüm, o Rûşenî’nin gözünün ışığıdır) beytiyle yıllar öncesinden Gülşenî Hazretleri'nin azametini işaret etmiştir.

📍Gülşenî Hazretleri de Hz. Mevlânâ’nın 25.000 beyti aşan Mesnevî’sine nazîre olarak 40.000 beyitlik “Manevî” isimli eserini kaleme almıştır.

📍Kânûnî Sultan Süleyman’ın daveti üzerine ömrünün son yıllarında İstanbul’a gelmiş ve Hasan Zarîfî isimli halifesini İstanbul’a bırakmıştır.

📍Tekrar Mısır’a döndükten bir müddet sonra 1534'te Hakk’a yürümüştür.