📍İstanbul’un Eyüp Sultan semtinde kurulmuştur.
📍1568 yılında alem-i cemâle göç eden İbrahim Ümmi Sinan Hazretleri, Halvetiyye tarîkinin Sinaniyye kolunun pîri olarak kabul edilir.
📍Bu tekke Ümmi Sinan Hazretleri berhayat iken halifelerinden Nasuh Efendi tarafından inşa edilmiştir.
📍Ümmi Sinan Hazretleri'nin türbesi bu tekkede olduğundan, Ümmi Sinan Tekkesi Halvetiyye'nin Sinaniyye kolunun “tarikat merkezi”, “pir makamı”, “asitanesi” konumundadır.
📍Tevhidhâne-türbe binası II. Mahmud tarafından 1826-1839 yılları arası yenilenmiş, tevhidhânenin doğu yönüne küçük bir hünkâr dairesi ve mahfili ilâve edilmiştir.
📍19 . yüzyılın son çeyreğinde II. Abdülhamid’in ve tekke mensubu bazı kişilerin yardımlarıyla bütün binalar esaslı bir onarımdan geçirilmiş, bu tadilat sırasında harem ve selâmlık bölümleri yeni baştan inşa edilmiştir.
📍Tekkelerin kapatılmasından sonra harem ve selâmlık bölümleri son postnişin Şeyh Yahyâ Galib (Kargı) Efendi’nin (v. 1942) ailesi tarafından ikametgâh şeklinde kullanılmış, tekke bu sayede harap olmaktan kurtulmuştur.
📍Niyaz penceresinin üstünde, orijinal hali günümüze ulaşmamış bir levhada şu beytin yazılı olduğu bilinmektedir: “Mürîd-i râh-ı Hakk’a kıblegâh-ı âşıkandır bu / Edeple gir gözün aç türbe-i Ümmî Sinan’dır bu.”
📍Türbede ikisi Nasuh Efendi ile Ümmî Sinan’a ait toplam on iki sanduka yer almaktadır.
📍Hazret-i Pîr'in sandukası diğerlerinden daha büyük olup üstü yarım silindir biçimindedir. Sandukayı kuşatan ahşap parmaklığın köşelerine minyatür boyutlarda Sinânî tacı motifleri kondurulmuştur.