Yenikapı Mevlevîhânesi

news

📍İstanbul’da Galata Mevlevîhânesi'nden sonra açılan ikinci mevlevîhânedir.

📍Topkapı surları dışında bulunan mevlevîhâne, yeniçeri kâtibi Malkoç Mehmed Efendi tarafından kendisine ait mülkü vakfetmesiyle 1597’de inşa edilmiştir.

📍Dergâhın açılışı için “bâb-ı rıza” ifadesiyle tarih düşülmüştür.

📍Âsitane olarak isimlendirilen mevlevîhânelerde 1001 gün çile çıkarılır, bu sayı “rıza” kelimesine karşılık gelir. Allah’ın rızasını elde etmek için çile çıkarıldığına remizdir.

📍“Bab” kelimesinin ise ebced değeri 5’tir. Toplamda 1006 eder ve bu tarih “bab-ı rıza”ya yani dergâhın hicrî açılış tarihine tekabül eder.

📍Dergâhın ilk postnişini Kemal Ahmed Dede’dir (v. 1601).

📍Şeyh Galip Hazretleri “Bu şehre müjde-i feth-i cedîddir Gâlib / Yenikapı’da görünmek kemâl-i Mevlânâ” beytiyle postnişin Kemal Dede’ye telmihte bulunmuştur.

📍En önemli mevlevîhânelerden olan yapı tarih boyunca çok sayıda mûsikişinas, şâir, sanatçı ve ilim adamı yetiştirmiştir.

📍Derviş hücreleri, matbah-ı şerif, mescid, şadırvan, semâhâne, kütüphâne, hâmûşân (mevlevî mezarlığı), muvakkithâne, sebil, harem dairesi ve diğer müştemilatı ile tam teşekküllü bir mevlevîhânedir.

📍Dergâhın son postnişini ise Abdülbaki (Baykara) Dede’dir (v. 1935).

📍Farklı zamanlarda çıkan yangınlar neticesinde zarar gören yapı çeşitli onarımlar geçirmiştir.

📍En son 2007 yılında kapsamlı bir restorasyonla yeniden hayat bulan Yenikapı Mevlevihanesi, günümüzde bir vakıf üniversitesine ev sahipliği yapmaktadır.

📍Yılın belirlenen günlerinde mevlevîhânenin semâhânesinde topluluğumuz Mevlevî mukâbelesi, tekke musikisi meşki ve devrân zikri icra etmektedir. Yenikapı Mevlevihanesi'ndeki icralarımıza YouTube kanalımızdan ulaşabilirsiniz.